Úplně zbytečný blog

  o notoricky známých účincích radiace a o tom, jak teprve po pobytu v koncentračním táboře dostáváme rozum?    

 

Nevím, jestli se vám nemotám pod nohama, když jsem si tak neuváženě v jednaosmdesáti letech založil blog, jestli vás nezdržuju, když si chci s vámi některými tak navzájem znenáviděnými vyprávět. Ale co už fčil, jak se říká u nás v pohraničí.

Na japonské televizní stanici NHK nedávno předváděli dědu, který se oženil 5. srpna 1945, den před shozem atomové pumy na Hirošimu, – načež jeho mladá žena to ráno hned po svatební noci na následky radiace zemřela.

Když byl v Hirošimě na návštěvě nositel Nobelovy Ceny míru Barack Obama, a coby první americký prezident se Japoncům omluvil, byl ten děda jako jeden z mála ještě žijících svědků představen i jemu. A pak šel a ukazoval své ženě na hřbitově noviny, kde byl s panem prezidentem O. vyfotografován. A chlubil se jí, že mu prezident Obama slíbil totéž, co jako nositel Nobelovy Ceny míru slíbil při své návštěvě Prahy…, kde mimo jiné slíbil, že bude usilovat o lepší vztahy s Ruskem. Když se ten děda vrátil po setkání s americkým prezidentem – a ze schůzky s ženou na hřbitově – domů, jak se převlékal, nenechavá kamera zabrala i tu strašlivou díru v pánvi, kterou tam ten děda-ženich měl zřejmě už z roku 1945.

Načež zazvonil přítel Honza Čančík a přinesl Almanach Dachau + kresby jeho strýce z toho lágru, jestli je knižně vydáme nebo ne. Ten Almanach Dachau je vzpomínání „absolventů“ koncentračního tábora Dachau nejen na zvěrstva, jimž byli v lágru vystaveni, ale i na běžný lágrový život.

Když třeba umřel mukl Jaroslav Šimsa, kdysi Masarykův knihovník, redaktor Křesťanské revue, sociální demokrat, spoluvězni odlili jeho posmrtnou masku, ačeskobratrský farář a absolvovaný medik politický vězeň B. O. vyjmul z Šimsovy tělesné schránky potajmu srdce, které zakonzervoval v plechovce. A to vše, i s kapesním nožem, pouzdrem na brýle, s táborovým potvrzením, že smí nosit vlastní boty, a malým vydáním Kralické bible předali po válce jeho manželce.

Dále se v Almanachu Dachau psalo, že se v „našich“ barácích nikdo nikoho neptal na jeho politickou příslušnost.Důležitý byl pro nás pouze charakter dotyčného a jeho protifašistický postoj

Poté, co byl tábor 29. dubna 1945 Američany osvobozen, museli čeští vězni projít karanténou. A už během karantény a čekání na transporty domů do vlasti se někteří dostali k prvním květnovým vydáním českých novin a byli zděšeni:„Nelíbí se nám však znovu vytváření politických stran. Nelíbí se nám stranická agitace hned v prvních číslech vydávaných novin. Víme předem, že to národu jako celku nepřinese nic dobrého. Jsme ochotni se smířit s tím, že politické strany jsou dovoleny pro radost našich tatíků, kteří v politické džungli vyrostli a nic lepšího si nedovedou vymyslet ani představit. Oni si v tom hezky vyhrají. Avšak my, mladá generace a veškerá naše mládež, která právě pocítila plody „tatíkovské“ politiky na svém těle, se rozštěpit nedáme! Nedáme se zlákat sliby, ani lákavými hesly v žádných stranických novinách… Nový sociálně spravedlivý stát může vytvořiti jenom jednota a nikdy rozkol!…“

No nic, vážení, nenechte se zdržovat. Pokračujme.

Autor: Jaroslav Kovanda | neděle 2.10.2022 12:48 | karma článku: 6,35 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Jaroslav Kovanda

Uvažovat mozkem

Impresário, kdybys uvažoval mozkem, tak bys věděl, že ti, co včera na Majdanu postříleli 90 lidí, byli rusáci*),

26.9.2022 v 19:10 | Karma: 5,27 | Přečteno: 234x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kovanda

Byl jsem na Václaváku

Ještě ke třetímu září... Musel jsem zkontrolovat sochu, u které si často dávám v Praze schůzky... Je pořád dokonalá. Ostatně za těch ix let, co do Prahy jezdím, jsem na ní ještě nenašel chybu.

20.9.2022 v 17:38 | Karma: 10,55 | Přečteno: 310x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kovanda

Co je nového

Předem mého dopisu, jak se psalo dřív, upozorňuju, že mé psaní nebude mít takovou sílu, na kterou dnes čtenář čeká. Navíc je mně 81 let, a v tomto věku člověka opouštějí agresívní choutky. Takže nehodlám někomu spílat do debilů,

16.9.2022 v 8:42 | Karma: 15,56 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 294x
malíř,sochař,básník,spisovatel,učitel v.v, bývalý kulisák, topič... vydal 21 knih všechny po roce 1989. Dosud vystavuje své obrazy,sochy,knihy S nadsázkou o sobě říká, že je postižený uměním. Jaroslav Kovanda se věnuje literární, malířské či sochařské tvorbě i v osmdesáti letech, které oslavil na konci února. „Je to určitá porce času. Když si ho rekapituluju a podělím na dekády, tak zjišťuju, co pro mne která znamenala. Jako bych se díval na svůj život z komína, který je 80 metrů vysoký,“ popisuje umělec ze Zlína. Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/zlin-jaroslav-kovanda-basnik-spisovatel-malir-rozhovor-80-let.A210311_598455_zlin-zpravy_hoo

Seznam rubrik